Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği, Standart veya Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesine sahip olan yükseköğretim kurumunun, Erasmus değişimi yapmak üzere var olan kurumlararası ikili anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilir.
Faaliyet, kapsamında yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenci, öğreniminin bir bölümünü ikili anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirebilmektedir. Faaliyet süresi aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 2 ile 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir.
Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler Erasmus Öğrenim Hareketliliği Faaliyetinden yararlanamaz. Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekir.
Başvuru, seçim ve ilan süreci
Öğrenciler Öğrenim Hareketliliği için Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü internet sayfası ve panolarında ilan edilen tarihlerde TURNAPortal üzerinden başvurularını yapabilirler. Başvuru yapmak isteyen öğrenciler, Erasmus Anlaşmaları ve Kontenjanlar bölümünde yayınlanan Erasmus anlaşmaları listesini öğrenim gördükleri bölüm bazında inceleyerek, TURNAPortal üzerinden başvurularını gerçekleştirirler.
Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü tarafından Güz ve Bahar dönemleri için ayrı olmak üzere, yılda iki kere başvuru düzenlenmektedir. Öğrenciler gitmek istedikleri dönemden bir önceki dönem açılan ilana başvurularını yapabilirler.
Yükseköğretim kurumları, Ulusal Ajans tarafından belirlenen seçim kriterlerine göre hareketlilikten yararlanacak öğrencilerini seçerler. Bu kriterler her akademik yıl için belirlenerek Ulusal Ajans tarafından ilan edilir. Yapılan tüm başvurular, kriterler dahilinde değerlendirilip, sonuçlar internet sayfasında ve TurnaPortal üzerinde ilan edilir
Erasmus Anlaşmaları
İzmir Ekonomi Üniversitesi, Erasmus programı kapsamından çeşitli alanlarda daha fazla bireyin faydalanabilmesi için Avrupa’daki birçok üniversite ile Erasmus anlaşması yapmıştır.
ERASMUS+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği kapsamında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerin listesine https://oia.ieu.edu.tr/tr/erasmus-anlasmalari-ve-kontenjanlar adresinden ulaşılabilir.
Kontenjanlar akademik yıl bazında olup, her dönem yenilenmemektedir.
ERASMUS+ programı kapsamında öğrenim görmek istenilen üniversitenin eğitim dili, konaklama, vize ve sigorta gibi koşullar başvuru yapılmadan önce mutlaka dikkatli bir şekilde araştırılmalıdır.
Maddi Destek
Öğrenciler program dahilinde yurtdışında kaldıkları süre için Avrupa Komisyonu’ndan mali destek alma şansına sahip olurlar. Öğrencilere verilecek olan aylik hibenin miktarı her sene Ulusal Ajans tarafından belirlenerek Uygulama El Kitabı’nda ilan edilir.
Verilen mali destekle öğrencilerin bütün masraflarını karşılamak amaçlanmamakta, yalnızca hareketlilikten kaynaklanan ek masraflara yardımcı olmak istenmektedir. Erasmus+ programı kapsamında yurtdışında öğrenim görecek öğrenciler bu döneme ait öğretim ücretlerini akademik takvimde belirtilen tarihlere göre İEÜ’ye öderler. Yurtdışındaki üniversiteye ayrıca öğretim ücreti ödemezler. Ancak barınma, ulaşım, kişisel harcamalar, beslenme, sağlık sigortası gibi tüm masraflar öğrencinin sorumluluğundadır
Erasmus’a olan talebin katlanarak artması, Ulusal Ajans tarafından dağıtılan hibenin miktarında kesintilere yol açabilmekte ve kurumların her yıl talep ettikleri miktarda hibe alamama olasılıkları doğmaktadır. Böyle bir durumda Ulusal Ajans’ın yaptığı ek hibe çağrısına cevap verilir. Ek hibenin de tahsis edilememesi durumunda, seçilmiş olan öğrenciler isterlerse “hibesiz” olarak değişim faaliyetinden yararlanabilirler.
Erasmus öğrenim hareketliliği seçim süreci, partner ünviersitelerin son başvuru tarihlerine uyabilmek için Ulusal Ajans’ın hibe sonuçlarını açıklamasından önce tamamlanmaktadır. Ancak öğrenciler, Ulusal Ajans tarafından hibe miktarları açıklanıncaya kadar aday öğrenci statüsündedir. Asil adaylık, ancak hibe sonuçları ilan edildikten sonra açıklanabilir.
Erasmus programına seçilmiş olmak, otomatik olarak hibenin hakedildiği anlamına gelmez. Hibenin yetersiz olması durumunda, hibe dağılımında öğrencilerin Erasmus başarı notları etkili olacaktır. Hibe verilecek öğrenci sayısı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Üniversitemize tahsis edilen hibe miktarına uygun olarak, başvuran öğrencilerin Fakülte/Yüksekokul/Enstitü bazında ERASMUS+ notuna göre belirlenmektedir.
Seçildikten sonra
Seçilen öğrencilerin isimleri ve e-mail adresleri Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü tarafından partner üniversiteye bildirilir ve öğrencilerin başvuru hakkında yönlendirilmesi istenir. Öğrenciler bu yönlendirmeleri ve partnerin internet sayfasındaki talimatları izleyerek başvuru evraklarını tamamlayıp gidecekleri partner kurumlara iletirler.
Partner kurumlar, başvurularını eksiksiz tamamlayan öğrencilerlere vize için gerekli olan kabul mektubunu gönderirler.
Öğrenciler ilgili ülkenin büyükelçiliği / konsolosluğu ile irtibat kurarak vize işlemlerini bireysel olarak yürütürler.
Erasmus öğrencileri, Erasmus Bölüm Koordinatörlerinin onayıyla de onayıyla partner kurumlarda alacakları dersleri seçerler. Alınacak olan derslerin İEÜ’de hangi derse denk sayılacağı Erasmus Bölüm Koordinatörü ve Bölüm Başkanı tarafından onaylanır.
İzinli Sayılma ve Ücretler
Öğrenciler yurtdışında öğrenim gördükleri süre boyunca Üniversitemizde izinli kabul edilir ve bu süreleri İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki yasal süreleri içinde sayılır.
ERASMUS programı kapsamında yurtdışında öğrenim gören öğrenciler bu döneme ait öğretim ücretlerini Üniversitemize öderler. Yurtdışındaki üniversiteye ayrıca öğretim ücreti ödemezler.
Güz döneminde yurtdışına giden öğrenciler bu döneme ait öğretim ücretlerini en geç Ağustos ayı sonuna kadar; Bahar döneminde yurt dışına giden öğrenciler ise Ocak ayı sonuna kadar öderler. Öğrencilerin bu tarihten önce yurtdışına gitmeleri halinde önceden ödeme yapmaları mümkündür.
ERASMUS programı kapsamında yurt dışında öğrenim görmesi kabul edilen öğrencilere, tutarı her sene Ulusal Ajans tarafından belirlenen miktarda, Avrupa Komisyonu tarafından hibe olarak aylık ödemede bulunulmaktadır. Ancak, yurt dışına giderken bu ödeneğin %70’i ödenmekte, %30’lik bölümü, ülkemize döndüklerinde verilmektedir.
Not Eşdeğerliği
ERASMUS programı kapsamında yurt dışındaki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerimize gittikleri üniversite tarafından verilen transkriptlerde AKTS-Avrupa Kredi Transfer Sistemi notlarının (ECTS Grade) belirtilmesi halinde, Üniversitemiz tarafından buna göre belirlenen ECTS not eşdeğerlik tablosu uygulanır.
Öğrencilerin öğrenim gördükleri yurtdışı üniversitelerin verdikleri transkriptlerde ECTS Grade belirtilmemesi durumunda bu üniversiteler için daha önce belirlenmiş olan eşdeğerlik tabloları dikkate alınır. Bu üniversitelerin değerlendirmelerinde herhangi bir değişiklik yapılması halinde, söz konusu değişiklikler İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin not sistemine de yansıtılır.
Erasmus öğrenim hareketliliği hakkında detaylı bilgi için eklerden yararlanabilirsiniz.
FAYDALI DÖKÜMANLAR:
HABERTÜM HABERLER
Kendini Korumak için Başladı, Şampiyon Oldu
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencisi Hatice Pınar Yiğitalp, ailesinin ‘kendini korumayı öğrenir’ düşüncesiyle henüz 7 yaşında başlattığı tekvandoda milli takıma ...